zaterdag 17 januari 2009

Getrouwd met je moeder

Verdrongen gevoelens en behoeften uit de jeugd kunnen weliswaar op willekeurige momenten naar voren komen, maar meestal is dat niet het geval. Het is veel waarschijnlijker dat oude gevoelens opduiken en afweermechanismes ons gedrag dicteren in de interactie met onze naaste omgeving.

Een van de krachtigste effecten van jeugdverdringing is zelfs dat die ons zodanig beïnvloedt, dat wij onbewust naar die mensen getrokken worden die vaak óf onze verdrongen emoties naar voren brengen, óf onze afweer daartegen ondermijnen. Dat zijn de mensen die we als partner kiezen, of bij gebrek daarvan, als werkgever.
Of we nu emotioneel of onderkoeld reageren, we hebben de neiging ons seksueel aangetrokken te voelen tot mensen met wie we een vorm van interactie zullen krijgen die overeenkomsten vertoont met de aspecten uit onze jeugd die het pijnlijkst en onbevredigendst waren. ... En zo wordt het effect van onze kromme reacties nog versterkt, omdat we onbewust de mensen hebben gekozen met wie die problemen zich het snelst voordoen.

Uit: Op weg naar je ware zelf, Jean Jenson

Labels:


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]