woensdag 6 februari 2008

Als je je hersenen marineert in alcohol ontstaat er schade

Nico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, in Trouw over coma-drinken van kinderen. Van der Lely ziet ze binnenkomen tijdens nachtdiensten, zo laveloos dat ze het bewustzijn hebben verloren.

„Volledig buiten westen. Maar dan ook écht helemaal. Je moet soms kijken of zo’n jongen of meisje nog wel ademt. Je legt ze aan een infuus, want als je erg veel alcohol drinkt, verlies je veel vocht. Vaak hebben ze een te lage lichaamstemperatuur en moet je ze opwarmen. De hersenfunctie die je temperatuur regelt, is door overmatig alcoholgebruik namelijk in de war. Je voelt als je dronken bent geen kou meer.

Van der Lely is ervan overtuigd dat hij maar het topje van de ijsberg ziet: „Sinds ik hierover naar buiten treed, hoor ik van veel collega’s uit andere ziekenhuizen precies dezelfde verhalen.”

De kinderen die hij op de eerste hulp krijgt, worden aan de hartmonitor gelegd. „Na 24 uur mogen ze gaan. Maar ik heb hier twaalf kinderbedden en een achterland van 80.000 kinderen. Ik moet dus waanzinnig efficiënt zijn met mijn capaciteit. Het is wel eens moeilijk kiezen, hoor, als ik hier twee kinderen heb die hun roes liggen uit te slapen, terwijl ik een patiëntje met een hersenvliesontsteking moet doorsturen naar een andere kliniek omdat er geen bedden meer zijn.

Ik ben zeer bang voor hersenschade. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat alcoholgebruik op vroege leeftijd, ver voor de volwassenheid, leidt tot leer- en geheugenproblemen. Dat is ook logisch, de hersenen van een kind zijn nog niet volgroeid, het zenuwstelsel is nog niet rijp. Als je je hersenen marineert in alcohol ontstaat er schade.”

In hetzelfde stuk een interview met politieman Pieter Jaap Aalbersberg:

"Loop zaterdagnacht na drie uur eens door de Zwolse binnenstad. Je weet niet wat je ziet. Eén kluwen van stomdronken jongeren op straat. De enigen die nuchter zijn, zijn mijn mensen en taxichauffeurs. ’s Avonds heeft negentig procent van het politiewerk te maken met alcohol. Alle geweld, vernielingen, overlast, en veel van de ongelukken, zijn alcoholgerelateerd ... Dat we dit laten gebeuren met deze groep kinderen is eigenlijk onaanvaardbaar. Het is tot dusver amper een onderwerp in het maatschappelijke debat; we vinden er nog steeds niets van. Maar we zijn onze toekomstige beroepsbevolking aan het vergiftigen ... Kijk naar de sportkantines. Hele volksstammen laten zich daar ’s avonds en in het weekeinde tegen gereduceerd tarief vollopen, ook kinderen. Waarom maakt niemand zich daar druk om? Gemeentes hebben gekort op subsidies voor sportverenigingen, met als gevolg dat voor sportkantines de barinkomsten almaar belangrijker zijn geworden. De alcoholindustrie springt daar gretig op in. Die bieden sportverenigingen mooie contracten aan.
Hij vindt het pijnlijk „dat Nederland op sportgebied bekender is door het Holland Heineken House dan door de gouden medailles op de Olympische Spelen.” Dat komt volgens hem „doordat er in de loop van de jaren een zeer hechte relatie is gegroeid tussen sport en alcohol".

Biertje?

Labels:


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]